Nederlands gilde van Sommelier

/, News/Nederlands gilde van Sommelier

Nederlands gilde van Sommelier

Op de website van de Nederlandse Gilde van Sommeliers schreef Paul op ten Berg een prachtig stuk over de Prellenkirchen 2011 van Dorli Muhr-Van der Niepoort.


Om te beginnen een droge witte wijn uit Oostenrijk. Deze wijn staat vermeld op de wijnkaart van restaurant Black Swan * in Oldstead, North Yorkshire, UK. Dit restaurant werd op 11 oktober 2017 door Trip Advisor uitgeroepen tot het beste ter wereld. De wijn wordt geschonken bij het menu dégustation, als begeleider van St. Jacobsschelpen met gefermenteerde knolselderij in dilleroom.

***(*) P…………N 2011,
Österreichischer Landwein
Weingut Muhr – van der Niepoort
De cryptische naam van deze wijn staat voor Prellenkirchen, waarvan de naam niet voluit op het etiket mag staan omdat het een Landwein is. Blend van 90% grüner veltliner en 10% riesling uit wijngaarden op de helling van de Spitzerberg te Rohau, Carnuntum. De grüner veltliner druiven werden met de voet getreden, met de schillen vergist, een jaar lang opgevoed in grote houten vaten en geblend met riesling. Het is dus in feite een ‘orange wine’, die 5 jaar de tijd gehad heeft om zich in de fles te ontwikkelen.

Vrij diep groengeel – olijfgroen nogal krachtig geconcentreerd abrikozenfruit met aardse tonen en munt  frisse, zilte inzet van sappig fruit met goede, maar niet zware structuur; fraaie extract en balans, strak zonder storende houtinvloed, levendige citrus zuren en terroir-expressie A blijft energiek en fris, iets tannines uit de schillen geven prettige bitters, mooie lengte, heerlijke gastronomische wijn, zeer verteerbaar. Alcohol %: 12%

2018-05-07T11:32:18+00:00