Land
Streek
Wijnhuis
Druivensoorten
90% Tempranillo en 10% Graciano
Alcoholpercentage
14,5%
Algemene informatie
Al sinds mensenheugenis wordt Bodegas de La Marquesa Valserrano genoemd. Deze bodega produceert al sinds de lange tijd druiven en is één van de meest authentieke wijnhuizen in de Rioja. Ze maken, in tegenstelling tot een aantal grote bodega’s, bijna uitsluitend gebruik van hun eigen druiven waardoor de karakteristieke eigenschappen van klimaat en bodem goed naar voren komen. Iets wat juist voor de Rioja streek zo typerend is!
Het verhaal van Bodegas de La Marquesa-Valserrano begint halverwege de 19e eeuw. Francesco Jauer Solano y Eulate, de ‘Marques de la Solana’, besluit op advies van een wijnmaker uit de Bordeaux over te stappen op het maken van kwaliteitswijnen met een grote rijpingspotentie. Een goede keuze, want al snel vallen zijn wijnen in de prijzen. Inmiddels is het huis in handen van de familie De Símon. Het bedrijf is gegroeid, de wijnmaaktechnieken zijn gemoderniseerd en de markt is uitgebreid tot 21 landen binnen en buiten Europa. De familie houdt zich met uiterste precisie bezig met de zorg voor het land en het zorgvuldig maken van de wijnen, altijd met respect voor de historie en tradities van het gebied. Een uiterst moeilijke taak is het assembleren van de 2500 fusten die in de eeuwenoude ondergrondse kelders liggen te rijpen.
De kelders van Valserrano zijn op zijn minst bijzonder te noemen. Ze liggen diep onder de grond en zijn meer dan 200 jaar oud. De constante tempratuur en luchtvochtigheid zorgen voor een natuurlijk klimaat waarin de wijnen perfect kunnen ouderen. Valserrano is gevestigd in de Rioja Alavesa, het hoogste gebied van de Rioja. De druiven groeien op de zonnige hellingen van de Sierra de Cantabria, beschermd tegen de koude wind uit het noorden en profiterend van de gematigde invloed van de rivier de Ebro. In de wijngaarden staan zowel oude als jonge wijnstokken aangeplant, die samen zorgen voor een brede range aan karakteristieke wijnen. Ondanks de groei en het succes van het wijnhuis is de familie bescheiden gebleven, al vertellen ze met niet geringe trots over hun wijnen.
Proefnotities
De ‘Nico’ is een wijn die wijnmaker Jaime de Simón in het uitzonderlijke oogstjaar 2016 speciaal maakte ter ere van de 6e verjaardag van zijn zoon, de eerste telg van de 6e generatie van de familie De Símon. Het is een wijn met een modern karakter, veel fruit en concentratie en tegelijkertijd elegant en stijlvol. Na een korte schilweking vergisten de druiven op hun eigen natuurlijke gisten, waarna nog een lange schilweking volgt voor extra concentratie, tannine en kleur in de wijn. De wijn rijpt gedurende 14 maanden in verschillende eikenhouten vaten.
De wijn is nog jong, maar laat prachtige aroma’s zien van cederhout, sandelhout, droge aarde, hooi en wat minerale tonen. In de smaak is hij levendig en verleidelijk, met een krachtig, maar ook zacht en kruidig mondgevoel. Duidelijk aanwezige tannines die de wijn ruggengraat geven maar tegelijkertijd zacht en uitnodigend zijn.De afdronk is rond, krachtig en vol met mooie tonen van sandelhout en een minerale verfijning. Mooi om nu van te genieten maar de wijn zal zich in de komende jaren ontwikkelen in complexiteit, balans en elegantie.