Land
Streek
Wijnhuis
Druivensoorten
Palomino Fino, Pedro Ximénez
Alcoholpercentage
17%
Algemene informatie
Het wijnassortiment van Rey Fernando de Castilla biedt een breed scala aan wijnen uit het warme zuiden van Spanje, van eenvoudige, droge en elegante wijnen tot zeer exclusieve Jerez-sherry. In de afgelopen jaren hebben de wijnen van Fernando de Castilla de hoogste nationale en internationale onderscheidingen gekregen. De roeping van de bodega is dan ook altijd geweest om vanuit de beste tradities van deze streek mooie producten te maken, maar wel op een elegante en eigentijdse manier.
De ‘Koninklijke’ Bodega Fernando de Castilla dankt haar naam aan koning Fernando van Castilië ‘El Santo’, die in de 13e eeuw een groot deel van Andalusië veroverde en toen al de uitzonderlijke kwaliteiten van bodem en klimaat ontdekte voor wijnproductie. Vele eeuwen later, in 1972, startte de ambitieuze naamgenoot Fernando Andrada-Vanderwilde het merk ‘Fernando de Castilla’ met als doel om vooral het beste uit Jerez tot expressie te laten komen. Inmiddels is de bodega in handen van de Noor Jan Pettersen, die een jarenlange ervaring bij verschillende sherryproducenten opbouwde. In 1999 werd hij partner van Fernando, en na Fernando’s pensionering nam Jan de bodega over.
De focus van de bodega ligt op kwaliteit en authenticiteit van de wijnen. Alle wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt om zo de karakteristieke sherry-aroma’s te behouden. Er zijn twee productlijnen: de ‘Classic’ lijn met de klassiekers Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso en een zoete Pedro Ximénez, en de ‘Antique’ lijn van sherry’s van individuele solera’s (dus niet geblend) met een zeer lange houtrijping van soms wel meer dan 30 jaar. Deze ‘Antique’ lijn omvat een Fino, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado (allemaal van 100% palomino fino) en een Pedro Ximénez. De wijnen worden niet geklaard of gefilterd.
Naast de prachtige sherry’s maakt de bodega ook juweeltjes van witte en rode wijnen en een heel mooie collectie Spaanse brandy. Voor deze laatste versterkte wijn worden distillaten van witte wijnen geselecteerd en geblend, gevolgd door een rijping in oude Jerez-vaten volgens het solerasysteem – het proeven meer dan waard.
Proefnotities
Deze heerlijke Vermut uit Jerez wordt gemaakt van een blend van geouderde Oloroso en Pedro Ximénez sherry waaraan 27 smaakcomponenten worden toegevoegd, waaronder sinaasappel- en citroenschilletjes, kruidnagel en alsem, die de vermut zijn kenmerkende licht bittere tonen geeft. Schitterend goudbruin van kleur met rijke aroma’s van gedroogd fruit, noten en kruiden. Vol en zacht-zoet van smaak, maar mét het voor vermut zo karakteristieke bittertje.