Waar de voorschriften voor wijnproductie in Duitsland al uitgebreid zijn, heeft het wijnhuis Brohl gekozen voor een extra stap: biologische wijnen zijn aan nog strengere regels gebonden dan het reguliere aanbod. Maar voor Frank Brohl is het logisch om uitsluitend biologisch te werken. Hij heeft als filosofie dat je het land wel kunt zien, maar dat er een geheim in verborgen zit – en wijn vormt de spiegel van het landschap: wijn maakt het geheim van de bodem zichtbaar. Een mooie gedachte!

 

Gelegen aan de Moezel, met een klimaat van warme zomers en milde winters, zuidwestenwinden en 650 mm neerslag per jaar is de Riesling ook hier de favoriete druif, maar Brohl weet daar prachtige strakke wijnen van te maken met veel mineraliteit en mooie aroma’s.

Brohl maakt het zichzelf niet makkelijk: een deel van zijn stokken is meer dan 100 jaar oud, waardoor ze in plaats van 4-5 kilo slechts 2 kilo per stok opleveren. Maar juist deze kleine, losse trossen leveren de unieke druiven voor Brohls Alte Reben-wijnen. Voor al zijn wijnen geldt dat er geen dierlijke filters worden gebruikt, zodat ze naast biologisch/ecologisch ook veganistisch mogen worden genoemd. Op de website van Brohl is overigens een inspirerend overzicht te vinden van geslaagde wijn-spijscombinaties.