De verrassingen van Vinho Verde

Vinho Verde is nú een bijzonder divers gebied, maar dat is echt iets van de laatste jaren. Om dat te begrijpen moeten we even terug in de tijd, want vóór 1980 werden nog alle wijnen gemaakt op hele grote schaal door grote producenten. De wijnen werden vooral lokaal gedronken. Het had niets te maken met de style van nu. De wijnen werden destijds gemaakt in traditionele lagares*, vervolgens MLF in gesloten vat om de vrijgekomen CO² in de wijn te behouden. Het resultaat was een licht bruisende, vaak halfzoete wijn van lage kwaliteit. De wijnen werden snel verkocht en opgedronken, vandaar de naam ‘groene wijn’. Als je naar het gebied zelf kijkt is de naam nog steeds van toepassing. Het is er erg koel en nat(nog meer regen dan in NL) door de invloed van de oceaan en daarmee ook erg groen. Maar als we het over de wijnen hebben die er nu worden gemaakt is er niets meer dat wijst op groene wijnen. De diversiteit is enorm, gelukkig maar..

Vinho Verde is opgedeeld in 9 verschillende sub-regio’s. Iedere regio heeft andere eigenschappen. De meest krachtige wijnen komen uit het noordelijk gelegen Monção e Melgaço, gemaakt van de Alvarinho druif met soms een alcohol gehalte van wel 13%. Een bekende en grote naam hier is bijvoorbeeld Soalheiro. Zodra je zuidelijker gaat worden wijnen zachter, aromatischer en is er meer diversiteit in druivengebruik.

Ten zuiden van Monção e Melgaço ligt Lima. Lima is het gebied waar de Loureiro druif de dienst uitmaakt. Hier heeft Aphros een aantal Quinta’s. Vasco Croft is dan ook een groot liefhebber van de Loureiro. Hij weet deze bijzonder florale druif goed tot expressie te laten komen in zijn Loureiro wijnen. In de jeugd zijn ze vaak heel aromatisch, geurend naar laurier, rozen en lychee. Mede vanwege zijn hoge zuren kan Loureiro goed rijpen en ontwikkelt dan meer honing, perzik en gedroogde fruit.

Vinho Verde is tegenwoordig veel meer dan alleen de frisse licht tintelende witte wijn. Er wordt wit, rosé, rood en zelfs mousserende wijn gemaakt. Al is het overgrote gedeelte wit, fris en stuivend van karakter, toch valt er veel meer te ontdekken in het gebied. Neem bijvoorbeeld de PetNat van Aphros, een mousserende wijn die slechts één vergisting ziet, grotendeels op tank, afgemaakt op fles waardoor hij een hele zachte mousse krijgt. Voor deze PetNat wordt uiteraard maar één druif gebruikt: Loureiro! Uitnodigend aromatisch, frivool, speels en uitstekend als aperitief. Aphros is een producent die graag zijn wijngaard laat spreken. In veel wijnen wordt dan ook gezocht naar de ultieme puurheid van de druif en wijngaard. Niet door alleen met biodynamisch gecertificeerde wijngaarden te werken, maar ook door volledig handmatig te werk te gaan. Alles gaat met de hand, plukken, sorteren, persen, battonage in anfora en dat alles zonder elektriciteit.

In al dit geweld van bijzondere wijnen die de grens opzoeken van wat veel mensen ‘natuur wijn’ noemen, werken wij ook graag met de wijnen van Quinta da Pousada. Hier, in Vale de Ave (midden Vinho Verde), is het Arinto die een groot deel uitmaakt van de wijngaarden. José Areal is de eigenaar en maakt samen met zijn Oenoloog Pedro Campos de wijnen. Hier gaat het juist om zoveel mogelijk fruit in de wijnen. Een meer traditionele style Vinho Verde met uiteraard de frisse opwekkende tinteling op het puntje van je tong. Dit zijn wijnen die jong gedronken moeten worden en zijn daarmee ook erg populair in het voorjaar.

In de wijngaarden wordt heel precies gewerkt. In de groeiperiode wordt het overtollig blad weggesnoeid die de rijpheid van de druiven kan beïnvloeden en is er regelmatig water bevloeiing door een ingenieus druppel-systeem. De pluk verloopt net zo zorgvuldig door het gebruik van speciale 30kg kratjes voor de druiven, zodat ze niet verplet worden en daardoor gaan oxideren. In de wijnkelder zijn alleen maar rvs vaten. Er is geen tot weinig contact met zuurstof, juist om het fijne frisse aromatische karakter van de druiven te behouden. Probeer eens de Areal Colheita Seleccionada van Quinta da Pousada en je hebt de lente in je glas, echt waar!

* Lagares zijn open fermentatie vaten van steen, vaak gebruikt voor port (foot treading)
* Klik hier voor alle wijnen van Quinta da Pousada
* Klik hier voor alle wijnen van Aphros Wines

Vlog Quinta da Pousada door Joana Areal

Vlog Aphros Wines door Vasco Croft

© Geschreven door: Hugo Bos