Wither Hills, de toekomst van Marlborough

Toen & nu

In de afgelopen 20 jaar is er veel gebeurd in Marlborough. Via ups and downs is het gebied uiteindelijk neergestreken op een ruime koppositie als het gaat om populariteit en geniet het een grote bekendheid wereldwijd. Die bekendheid is vooral te danken aan de constante wil van het land om te vernieuwen en te verduurzamen, daarover later meer.

Om te beginnen met het dieptepunt qua imago van Wither Hills, hét vermeende wijnschandaal rondom de voormalig Chief-winemaker Brent Marris. Brent Marris werd in 2006 beschuldigd door onder andere wijn schrijver Michael Cooper, gesjoemeld te hebben met de inzendingen van zijn wijnen voor een aantal prestigieuze wijncompetities. Uiteindelijk bleek dat het om ‘’slechts’’ één special-batch ging van jaargang 2006 naar de Cuisine magazine competitie. Brent Marris’ reactie is tot vandaag de dag ongewijzigd: ‘’Het ging hier om een latere botteling van de oogst met meer alcohol en body omdat de druiven simpelweg later geoogst waren dan die van de eerste botteling. Iets wat niet te voorkomen is in een schaal van productie als die van Wither Hills.’’ . Het meest gênante van het verhaal is dat dit nooit 100% bewezen is en het waarschijnlijk voortkwam uit pure jaloezie van collega-wijnmakers. Belangrijker om te vermelden is dat Brent Marris binnen 10 jaar een kleine boutique winery met een paar hectare heeft uitgebreid naar een productie van 10.000 dozen per jaar in 2001 tot 200.000 dozen een aantal jaren later, om uiteindelijk alles te verkopen aan collega-wijnmaker Lion Nathan voor een schappelijke 52 miljoen dollar, een ongekend hoog bedrag voor een winery in Nieuw-Zeeland destijds.

Tegenwoordig maakt Matt Large al jarenlang de wijnen samen met het team van wijnmakers. Matt reisde voordat hij in Marlborough neerstreek als wijnmaker naar Europa en de US, om daar ervaring op te doen in vak. Om vervolgens terug te keren naar zijn thuisland Nieuw-Zeeland en aan de slag te gaan bij Wither Hills.

Sustainability

Duurzaamheid is al lange tijd één van dé handelsmerken van Nieuw-Zeeland. Sinds 1997 is het een gespreksonderwerp van alledag in alle regio’s. Het officiële certificaat werd in 2002 gelanceerd en sindsdien zijn er heel veel wineries die zich hebben aangesloten. Op dit moment is 98% van Nieuw-Zeeland’s wijngaarden gecertificeerd.

Het certificaat gaat vooral over hoe om te gaan met de wijngaard en alles daaromheen in het kader van water, afval, ziektes in de wijngaard, klimaatverandering en minstens zo belangrijk; je mensen! Een goed voorbeeld van de vooruitstrevendheid van Wither Hills in dit verhaal is de wederopbouw van de Rarangi wijngaard. Al het vee werd na de aankoop in 2002 weggehaald zodat alle inheemse grassen, planten en bloemen weer terug konden groeien. Inmiddels zijn er door het personeel van Wither Hills meer dan 4000 inheemse soorten begroeiing aangeplant. Een belangrijke stap in de erkenning van dit project was het winnen van het Habitat Enhancement Award bij het Marlborough Environment in 2011/2012.

Taylor River

Wither Hills bezit drie verschillende wijngaarden waar zij de wijnen apart van viniferen. Direct achter  het wijngoed Wither Hills ligt de ‘Taylor River’ wijngaard. Deze is beplant met Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Deze wijngaard is opgebouwd uit een oude rivier bedding, bestaande uit slib en leem klei wat veel structuur geeft aan de wijnen. De Pinot Noir klonen zijn afkomstig uit Dijon en Pommard. Misschien verklaart dat het uitgesproken bourgondische karakter van deze wijn? Wij importeren uit deze wijngaard de Pinot Noir ‘’Taylor River’’. De geur doet denken aan paddenstoelen, rijpe kersen, blauwe bessen en bramen en bosgrond. De smaak is geconcentreerd en super elegant met smaken als toast en vanille die het houtgebruik verklappen. Na de vinificatie vindt er een rijping van minimaal 18 maanden plaats op Franse eiken vaten, mede daardoor heeft de wijn een enorme lengte, complexiteit en energie!

Wither Hills laat zien te beschikken over een uitstekende kennis van de wijngaarden en weet dat te vertalen naar een serie wijnen die de huidige positie van Marlborough perfect weergeven in het glas!

Klik hier voor informatie over de wijnen van Wither Hills.

Vlog Wither Hills

© Geschreven door: Hugo Bos