

Land

Streek

Wijnhuis

Druivensoorten
100% Bastardo

Alcoholpercentage
19,1%

Algemene informatie
Het familiebedrijf Barbeito, opgericht in 1946, vormt één van de boegbeelden van ‘Madeira nieuwe stijl’. Traditie wordt hier ingezet in combinatie met moderne technologie om zo tot een prachtige wijn te komen. Waar grote Madeirahuizen gebruik maken van de Estufa-methode, maakt eigenaar Ricardo Diogo Freitas gebruik van de Canteiro-methode: de wijn ligt minimaal 5 jaar in houten foeders te rijpen, in loodsen waar de temperatuur zijn warme gang kan gaan. Er wordt absoluut geen karamel als kleurstof toegevoegd. De Madeira’s worden per individueel jaar afgebotteld, waarbij de onderlinge verschillen in smaak en stijl nauwlettend in de gaten worden gehouden. Het resultaat hiervan zijn lichtgekleurde, frisse en zeer expressieve Madeira’s met een geheel eigen stijl met veel fruit. ‘I try to improve tradition’ aldus Ricardo.
Als eerste producent koos Ricardo er ook voor om zogeheten ‘single casks’ of ‘single vineyards’ van één jaargang (Colheita) te vervaardigen, en hij gebruikt daarvoor alleen de beste vaten. Dedruiven hiervoor worden gekocht bij zorgvuldig geselecteerde wijnboeren die een eerlijke prijs voor hun druiven ontvangen.
Het innovatieve karakter van het huis Barbeito is goed terug te vinden in de ‘VB Reserva’: een blend van Verdelho en Boal. In eerste instantie werd het blenden van verschillende druiven totaal verguisd door zijn collega wijnboeren. De pers, onder aanvoering van de gerenommeerde Jancis Robinson, was echter laaiend enthousiast, zodat Ricardo’s voorbeeld snel gevolgd werd. Naast de gebruikelijke Madeira’s van de druiven Sercial, Verdelho, Boal en Malvasia krijgt de Tinta Negra Mole bij Ricardo ook de plaats die hij verdient. Deze druif krijgt bij Barbeito dezelfde Canteiro-rijping ondergaan als de witte druiven, bottelt zijn beste vaten apart en brengt ze als Single Cask Colheita’s op de markt. Het is mede dankzij de niet aflatende zoektocht van Ricardo Diogo Freitas naar de essentie en puurheid van Madeira dat deze drank als een Feniks uit de as is herrezen en een steeds groeiend publiek weet te veroveren.
De bastardo, in de Jura ook wel bekend als de trousseau, groeit in de oude wijngaarden van de Madeira. Deze vroegrijpende druif wordt vaak toegevoegd aan blends om het suikergehalte (daarmee het alcoholpercentage) van de wijn te verhogen. Puur geeft hij robuuste, stevige wijnen. Het idee achter deze wijn is het ‘temmen’ van zijn rustieke karakter en de elegante, frisse kant naar voren te halen.
Bastardo Tres Pipas Old Reserve
Deze Bastardo is een zeldzame uitdrukking van vakmanschap en herstel. Lange tijd verdwenen uit Madeira, werd het druivenras Bastardo in 2004 opnieuw aangeplant door Teófilo Cunha op de familiewijngaarden in São Jorge, aan de noordkust van het eiland. In 2007 volgde de eerste oogst door Ricardo Diogo, die sindsdien jaarlijks experimenteerde om zijn kennis van deze druif te verdiepen.
Deze Old Reserve is een blend van drie oogstjaren:
- 2010 (met schilweking)
-
2009 en 2011 (directe persing)
Samen resulteerden ze in een oplage van slechts 2.139 genummerde flessen.

Proefnotities
Oud-gouden kleur. In de neus bloemig, met tonen van rijp citrusfruit, geel fruit in confituur, gedroogd blad en noten. In de mond fris en licht kruidig, met een vibrerende zuurgraad en een zachte, abrikoosachtige finale die elegant aanhoudt.
Restsuiker: 64 g/l
Zuurgraad: 3,57 pH

Drinken samen met
Uitstekend als aperitief of bij: visstoofgerechten of gemarineerde of gerookte vis