

Land

Streek

Wijnhuis

Druivensoorten

Alcoholpercentage
13,5 %

Algemene informatie
Op zo’n 20 km ten noorden van Coïmbra ligt, verscholen in het gelijknamige gebergte, Palácio de Bussaço. Dit werkelijk prachtige paleis werd gebouwd tussen 1888 en 1907 in opdracht van koning Carlos I van Portugal en moest dienst doen als buitenverblijf.
In het begin van de 20e eeuw kocht Alexandre de Almeida, een beroemde Portugese hoteleigenaar, het paleis en verbouwde het tot een luxe hotel. Geïnspireerd door zijn reizen naar de Franse Côte d’Azur begon hij in het paleis met het maken van luxe, exclusieve wijnen. Gezien de ligging, het hotel ligt pal in het midden tussen Bairrada en de Dão, ontstond het idee om blends te maken van wijnen die afkomstig zijn uit beide regio’s.
Het resultaat zijn wijnen die complex zijn en fantastisch ouderen. Het bewijs hiervan ligt in de kelder waar inmiddels een imposante verzameling wijnen ligt. De wijnen van Bussaço staan voor exclusiviteit, originaliteit en luxe.

Proefnotities
De Buçaco Tinto is een prachtig voorbeeld van deze traditie. De druiven zijn afkomstig uit de regio’s Dão en Bairrada en worden gevinifieerd volgens de oorspronkelijke methodes: fermentatie en malolactische gisting in Franse eiken vaten, gevolgd door een rijping van 12 maanden in 300L barriques.
Deze wijn toont een klassiek rijp profiel, met rood fruit, fijne kruidigheid en tonen van gedroogd blad. In de mond is hij fris, elegant en verfijnd, met mooie balans en gelaagdheid. Een indrukwekkende wijn!

Drinken samen met
Buçaco Tinto past heerlijk bij klassieke en verfijnde vleesgerechten, zoals lamsrack met rozemarijn en knoflook, eendenborst met vijgencompote of kalfsoester met salie en gebrande boter. Ook past deze wijn uitstekend bij aardse en rijke vegetarische gerechten zoals geroosterde biet met walnoot en zachte geitenkaas of risotto met paddenstoelen en oude Parmezaan.