
Land
Streek
Wijnhuis
Druivensoorten
Grillo
Alcoholpercentage
13 %
Algemene informatie
Verscholen tussen de betoverende heuvels van Sicilië schittert Cantine Fina als een relatief jong maar charmant wijnhuis opgericht door Bruno Fina. Bruno heeft meer dan 20 jaar samengewerkt met de beroemde Italiaanse wijnmaker Giacomo Tachis. Hij heeft onderzoek gedaan naar de beste terroirs en microklimaten in Sicilië. Hier heeft hij internationale druivensoorten zoals Merlot, Cabernet, Chardonnay, Traminer, Sauvignon Blanc, Viognier en nog vele anderen aangeplant.
Cantine Fina is een familiebedrijf vol vakmanschap en passie. Bij de start in 2005 werd al duidelijk dat men het terroir van deze streek volledig tot uiting wilde brengen in iedere druppel wijn. Wat Cantine Fina onderscheidt is niet alleen hun toewijding aan wijn maken maar ook hun toewijding aan Sicilië als unieke wijnregio.
El Aziz
De druiven voor El Aziz worden als één van de laatste van het seizoen geoogst en droogt gedeeltelijk in aan de stok. Hierdoor krijgt het sap een natuurlijke concentratie en intensiteit. De wijngaarden liggen op ongeveer tweehonderd meter hoogte en zijn aangeplant in guyot met een hoge plantdichtheid van vijfduizendvijfhonderd stokken per hectare. De opbrengst is laag, wat bijdraagt aan de rijkdom en smaakdiepte van de wijn. Alleen volledig rijpe trossen worden met de hand geoogst aan het einde van september. Na een koele vergisting in roestvrij staal rijpt de wijn verder in RVS en krijgt hij zes maanden flesrust, een werkwijze die de frisse spanning combineert met de natuurlijke zoetheid van de ingedroogde Grillo-druiven.
Proefnotities
El Aziz betekent in het Arabisch “de prachtige”, een passende naam voor deze bijzondere late harvest wijn van honderd procent Grillo. De wijn heeft een diep strogele kleur met gouden accenten. De geur is rijk, open en uitgesproken gelaagd. Je herkent duidelijk mandarijn als ook ananas, perzik en abrikoos, gecombineerd met vanille, honing en zachte zoete specerijen.
In de mond is de wijn rond, fluweelzacht en vol, maar tegelijkertijd verrassend fris, waardoor hij spanning en lengte behoudt. De balans tussen natuurlijke zoetheid en frisse zuren geeft El Aziz zijn elegante stijl en langdurige afdronk.
Drinken samen met
Serveer bij kruidenkazen, gorgonzola, desserts met mandarijn of citrus, of een luchtige patisserie. Serveer rond twaalf graden.