Zoete wijnen, maar dan wel van de hoogste categorie: dat zijn de wijnen van Weingut Tschida-Angerhof. Het wijngoed is gevestigd bij de Neusiedlersee in Burgenland, een gebied dat uiternate geschikt is voor het maken van hoogwaardige zoete wijnen. Het milde klimaat en de vele kleine meertjes rondom de wijngaarden zorgen voor warme dagen, koele nachten en een hoge luchtvochtigheid. Dat laatste is nodig voor de ‘botrytus cinerea’, een schimmel die voor edele rotting van de druiven kan zorgen.

Het is op deze plek dat Hans en Lisa Tschida in 1982 hun eerste gezamenlijke wijn maken. De eerste jaren als nevenactiviteit naast hun ‘echte’ baan, maar na ruim 10 jaar besluiten ze zich volledig op wijnbouw te gaan richten, en in het bijzonder op het maken van hoge kwaliteit zoete wijnen. Inmiddels bezitten ze 40 hectare wijngaard waarvan zo’n 70% staat aangeplant met witte druivenrassen.  Naast zoete witte en rode wijnen maken ze op kleine schaal droge wijnen. De wijnen van Tschida vallen ieder jaar in de prijzen. Zo zijn ze vanaf 2010 drie jaar op rij uitgeroepen tot ‘Sweet winemaker of the Year’ bij de International Wine Challenge in London. “Succes is sweet” is hun levensmotto.

Maar dat succes kan alleen worden bereikt als de druiven van perfecte kwaliteit zijn. Met hun jarenlange ervaring hebben ze het juiste ‘fingerspitzengefühl’ opgebouwd om de druiven precies op het goede moment te oogsten. Bij Beerenauslese en Trockenbeerenauslese worden de druiven handmatig gecontroleerd en pas geoogst als de gewenste rijping is bereikt. Er moet dan ook verschillende keren door de wijngaard gegaan worden voordat alle druiven in de juiste conditie binnengehaald zijn, dat wil zeggen dat ze onder invloed van botrytis cinerea zijn ingedroogd en geconcentreerd. De Eiswein mag alleen zo heten als er vorst overheen gegaan is, bij voorkeur gedurende een aantal nachten. Ook de zogenaamde Schilfwein is een arbeidsintensieve wijn: hier worden de druiven na de oogst nog enige tijd op rieten matjes te drogen gelegd.