Cool climate viticulture, clean and green en wereldwijd toonaangevend voor Sauvignon Blanc en Pinot Noir. Zie daar het wijnland Nieuw Zeeland in een notendop. Wel beschouwd is Nieuw Zeeland een piepjong wijnland, zonder noemenswaardige historie. Daarin verschilt het duidelijk van ‘buurland’ Australië. En niet alleen daarin. Al worden de twee landen vaak in één adem genoemd, ze hebben maar weinig met elkaar gemeen. Ze liggen immers 1600 kilometer uit elkaar. Hoewel laat op gang gekomen, beleeft de wijnbouw in Nieuw Zeeland momenteel een sterke expansie. De productie is er echter veel te klein, en zal dat ondanks het al maar stijgend aantal producenten ook blijven, om de hele wereld te bedienen. Nieuw-Zeelandse wijnen zullen daarom altijd vrij zeldzaam blijven.
Wijnbouw met gebruiksaanwijzing
De hoge vochtigheid zorgt voor de nodige complicaties bij de druiventeelt. Zo is er het gevaar van een te overdadige bladgroei, met als gevolg uitgesproken plantaardige wijnen. Ook is er altijd het gevaar van schimmelziekten. Het is daarom belangrijk om bodems met een goede drainage te kiezen en voor de juiste geleiding en snoeiwijze. Positief is wel dat het koele klimaat zorgt voor druiven met goede aroma’s. Anders dan bijvoorbeeld Chili, dat ook een vrij geïsoleerde ligging heeft, kreeg Nieuw Zeeland wel te maken met allerhande Europese plagen en ziekten in zijn wijngaarden, inclusief de druifluis phylloxera.
Noord & Zuid
Nieuw-Zeeland behoort tot te meest zuidelijk gelegen wijnlanden in de wereld. Door zijn ligging midden in de koele wateren van de Stille Oceaan heeft het helemaal een koel en vochtig klimaat, met dien verstande dat de temperatuur op het Noord Eiland iets hoger ligt dan die op het Zuid Eiland. Wijngaarden zijn zowel op het Noord als het Zuid Eiland te vinden en eerlijk verdeeld. Het grootste gebied, Marlborough, ligt in het uiterste noorden van het Zuid Eiland, evenals het Mekka voor pinot noir Central Otago. Andere belangrijke gebieden, zoals Gisborne, Hawkes Bay en Martinborough, liggen op het Noord Eiland.
Top Sauvignon en Pinot Noir…
Nieuw-Zeelands visitekaartje is Sauvignon Blanc, gemaakt in een expressieve, aromatische stijl. Een wijn die als het ware het glas uitstuift. Drink hem bij voorkeur zo jong mogelijk. Sauvignon komt overigens pas op de tweede plaats van meest aangeplante druivenrassen. Nummer 1 is namelijk de chardonnay, die eveneens zeer goede wijnen geeft.
Nieuw-Zeeland onderscheidt zich behalve met zijn witte ook met rode wijnen. Die kunnen gemaakt worden van Bordeauxduiven als cabernet sauvignon en merlot, van syrah of van de grote specialiteit pinot noir. Die druif voelt zich in de regel goed thuis in een relatief koele omgeving.